Om att leva med PEG

Här berättar Lennart, 52 år, hur han efter en stroke för några år sedan måste inta all sin föda via en PEG, en kateter som är inopererad från buken in i magsäcken.

Jag skrev  till Svenska Dysfagiförbundet för något år sedan om mina sväljningsbesvär och beklagade mig över sondmaten som varken har lukt eller smak. Jag har sedan dess helt slutat  med sondmaten från Nestlé och gör nu min egen sondmat helt och hållet . Från min dietist får jag ett näringspulver från förtaget Nutricia som heter Nutrison Powder. Pulvret kan blandas med vatten och ger en näringslösning som är fullvärdig som mat. Men jag kan blanda det med andra saker, till exempel mjölk, soppor, ja nästan vad som helst. Till och med Bullens pilsnerkorv! Näringspulvret har en neutral smak så det jag blandar samman med pulvret tar inte smak av det.

Givetvis blir allt en välling, men numer blir det en välling som har smak och lukt som jag gillar.

Tyvärr så tar jag allting genom pegen och det tycker jag är så jäkligt tråkigt speciellt vid jul och nyår. Det är svårt att se andra äta ett stort dignande julbord medan jag bara kan äta min hemmagjorda välling. I huvudsak fungerar min mathållning, men ibland har jag svårt att hålla gråten borta när jag enbart måste spruta in hemmagjord välling genom pegen.

Jag försöker hitta nya recept som passar min mathållning. Naturligtvis blir det inte några recept med stekta biffar eller helstekta fiskar. Jag älskar fisk av alla de slag. Det bästa jag vet är en helstekt spätta med skirat smör och potatis. Jag drömmer om att kunna äta en spätta. Den enda fisk jag ha provat är tonfisk på burk men då har jag blandat det med potatismos gjord på pulver. Givetvis måste jag tillsätta vätska så jag får en blandning som går att spruta in genom pegen.

Jag har köpt mig en stavmixer så jag får ner blandningen till en brukbar mix.
Min rehabilitering går framåt, men jag har tyvärr slutat mitt jobb. Jag fick inte vara kvar på fyra timmar i veckan. Så nu är jag förtidspensionerad. Jag saknar naturligtvis mitt jobb som jag varit anställd vid i 27 år. Men livet går vidare.

Januari 2012/ Lennart Sunnesson

This entry was posted in Diet och kost, Leva med dysfagi, Personer berättar and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Om att leva med PEG

  1. Lennart Sjunnesson says:

    Fyyy fan att bara kunna äta välling genom ett sugrör instoppat i ett konstgjort hål i magen Fyyyyyy ffaan säger jag.

Comments are closed.